Guangdong, HK, Macau, fikirkan kuarantin perjalanan santai: Lam
Toto

Guangdong, HK, Macau, fikirkan kuarantin perjalanan santai: Lam

Guangdong di tanah besar China dan bidang kuasa jirannya Hong Kong dan Macau sedang dalam perbincangan mengenai rancangan yang akan membolehkan penduduk wilayah China dan dua wilayah pentadbiran khas untuk melakukan perjalanan dengan bebas di dalam tiga tempat tanpa perlu melalui Sbobet wajib 14- proses kuarantin sehari sedang dijalankan. Bagaimanapun, masih terdapat rentetan yang melekat pada idea itu, kata Ketua Eksekutif Hong Kong Carrie Lam Cheng Yuet-ngor (gambar dalam foto fail).

Pegawai tertinggi Hong Kong menyebut konsep itu dalam wawancara dengan akhbar berbahasa Cina Ta Kung Pao, yang diterbitkan pada hari Isnin. Kerajaan Guangdong, Hong Kong dan Macau sedang berusaha untuk merangka beberapa bentuk pengaturan perjalanan tanpa kuarantin “dalam bulan ini”, kata Cik Lam kepada media.

Cik Lam berkata kerajaan tiga tempat sedang mempertimbangkan dua syarat untuk pelonggaran sedemikian: satu ialah mereka yang melancong perlu mempunyai “tujuan khusus,” untuk perjalanan mereka.

Satu lagi ialah mereka yang melintasi sempadan perlu mengambil dan lulus ujian asid nukleik yang menunjukkan mereka bebas daripada jangkitan Covid-19.

Seorang ahli Majlis Eksekutif Hong Kong mengulas minggu lalu bahawa pihak berkuasa di Hong Kong dan Macau harus mempertimbangkan untuk mewujudkan “gelembung perjalanan” yang membolehkan penduduk kedua-dua bandar bebas melakukan perjalanan antara dua tempat tanpa perlu melalui sebarang proses kuarantin , kerana bandar baru-baru ini menyaksikan sama ada rendah atau – dalam kes Macau – tiada kes jangkitan Covid-19 yang baru.

Macau dan bandar besar China Zhuhai – sebahagian daripada wilayah Guangdong – telah mengumumkan pada hujung minggu pelonggaran peraturan di mana orang tertentu yang tinggal di Zhuhai tetapi dengan permit kerja bukan Gates Of Olympus pemastautin untuk Macau akan dapat menyeberangi sempadan antara kedua-duanya. tempat tanpa prosedur kuarantin. Ini dengan syarat bahawa mereka disahkan bebas jangkitan Covid-19 melalui ujian asid nukleik atau boleh mengemukakan sijil pengumpulan sampel untuk ujian sedemikian yang dilakukan dalam tempoh tujuh hari sebelumnya; dan telah menjalani juga pengisytiharan diri mengenai keadaan kesihatan mereka di kedua-dua belah sempadan.

Peraturan kuarantin 14 hari untuk pekerja bukan pemastautin Macau seperti itu telah dilaksanakan sejak 20 Februari, kira-kira pada masa yang sama penutupan berjaga-jaga selama 15 hari untuk kasino di bandar itu berakhir .

Di penghujung Macau, sistem “kod kesihatan” yang dikemas kini melibatkan aplikasi yang didayakan telefon mudah alih yang direka oleh kerajaan Macau yang berfungsi sebagai sistem pengisytiharan kesihatan. Ia dikaitkan dengan Totobet SGP pangkalan data pihak berkuasa kesihatan Macau bagi semua maklumat yang berkaitan dengan kes Covid-19 di bandar itu.

Kod ‘hijau’ menandakan bahawa pelawat itu: bukan bekas atau kes Covid-19 yang sedang disahkan atau disyaki; bukan bekas atau kenalan semasa orang yang dijangkiti; tidak mempunyai gejala jangkitan oleh virus; dan tidak pernah Angka SDY berada di negara atau wilayah yang mempunyai insiden Covid-19 yang tinggi, yang mana mereka memerlukan proses kuarantin. Sistem kod serupa yang dikendalikan di sebelah Guangdong terpakai untuk pekerja bukan pemastautin Macau yang ingin kembali ke Zhuhai.